s02 E07 s02 E09

Човекът, който хвана времето

Знаете ли, че…

Усещането, че времето тече бавно при зъбобол и лети по време на секс, може да не е субективно, а да се дължи на различна негова плътност при различни процеси.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Николай Козирев

Този пост можеше да се състои само от две думи: Николай Козирев. Нямаше да е честно обаче, да не научите още някои неща за този забележителен ум. По-долу може да изслушате разказа на неговия син Дмитрий за съдбата на баща му.

Филмът е на Фондация за устна история и е на руски, без български субтитри.

Разбира се вас вероятно ви интересува повече информация за следствията, произлизащи от неговата теория за времето. Ако потърсите в интернет, ще намерите много материали за така наречените „Огледала на Козирев“. Трябва да знаете обаче, че те не са дело на големия физик, а на известния академик Казанчеев. Той ги въвежда като термин през 90-те години на миналия век (след смъртта на Козирев), когато ги използва в експерименти, целящи доказване и практическо приложение на постулатите на Козирев за времето.

Бих ви посъветвал да се отнасяте с особена критичност към разпространяваните публикации в интернет по темата. Почти всички могат да бъдат оценени като боклук. Научно-изследователската работата на самия Казанчеев в много случаи е подлагана на остра критика. И все пак ако искате повече за въпросните огледала, потърсете в Youtube видео материали с негово участие, а не преразказващи. И си преценявайте сами.

А иначе рано или късно науката ще открие и тайната на времето. Тя или ще докаже правотата на професор Козирев, или тази на някой друг велик ум. А може да се окаже, че ще е комбинация от няколко луди идеи. Нейната сила е в това, че събира в лоното си не само учени-пчелички, а такива, които раждат красиви и умопомрачителни идеи. Хора, изпреварили времето си, които понасят ударите на консерватизма, но тласкат научните хоризонти напред. Дори Козирев да не е прав, той вече е разбунил умовете и е изиграл ролята на причина за редица научни следствия.