s01 E21 s01 E23

Факторът глупост и войните

Знаете ли, че…

Война може да бъде обявена заради убито прасе, загубена квалификация по футбол, открадната кофа, ограбена сладкарничка или отрязано ухо.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Битката при Карансебес

Цялата човешка история е съпровождана от един постоянно действащ фактор – глупостта. Едва ли ще е пресилено, ако се каже, че що се отнася до войните, във всяка една от тях глупостта играе решаваща роля. Има обаче такива шампионски прояви на глупост, че човек се плясва по челото и започва да се съмнява в разума на човешкия вид.

Единствената война, отбелязвана с веселие от воюващите страни

Какво правиш, когато си влязъл в историята с глупост, заради едно убито прасе? Правиш ежегоден пикник с който се надсмиваш над случката, която замалко не предизвика истинска война. И я отбелязваш с веселие.

Жителите на малкото градче Friday Harbor (Петъчен пазар), на остров Сан Хуан, щата Вашингтон организират това събитие всеки 4 юли. Разбира се Войната за прасето нито започва, нито свършва на тази дата. Тя всъщност изобщо не се случва. И именно по тази причина местните я отбелязват на най-важния за САЩ ден – Денят на независимостта.

Pig War Picnic
Отбелязване на годишнина от Войната за прасето с… пикник<br>Снимка: Stephanie Johnson O’Day, San Juan Journal

Салвадор – Хондурас 3:0

С общ резултат 3:1 Салвадор отива на финалите на световното първенство по футбол в Мексико, през 1970. Тази среща освен че дава визи на отбора на Салвадор, слага началото и на една братоубийствена война, за която днес никой не иска да си спомня.

Макар и продължила само 100 часа, войната между двете държави приключва формално със сключване на мирен договор едва на 30 октомври 1980 г. Въпреки това между Салвадор и Хондурас и до днес има напрежение. Граничните спорове продължават, независимо че има решение на Международния съд по въпроса.

Салвадор-Хондурас
Футболната война, 1969 – заглавия на вестници<br>Снимка: Ecos Latinos

Петричкият инцидент

Грабежите, палежите и убийствата, които извършват гръцките войски за десетте дни на войната са описани особено добре Рубен Маркъм, американски мисионер, учител и журналист, работил дълго време в България. За критиките си към действията на Съветския съюз в Източна Европа през 1946 година получава забрана за достъп до страните под съветски контрол.

В доклада на назначената международна комисия, разследваща инцидента пише:

Ние вярваме, че всички членове на Съвета ще споделят нашето схващане и ще се произнесат в полза на великия принцип, според който в случай, когато една територия е накърнена без достатъчно основание, обезщетение се дължи и ако в момента на събитието, страната, която е извършила нарушението, е вярвала, че обстоятелствата оправдават нейните действия.

Думи, които са особено актуални днес, когато Украйна е жертва на агресор, повярвал си, че обстоятелствата оправдават неговите действия.

Петричкият инцидент
Селяни, бягащи от гръцките атаки, близо до град Петрич,
първа страница на френския вестник Le petit journal, 8 ноември 1925 г.
Снимка: Leemage/Universal Images Group via Getty Images