s01 E14 s01 E16

Фаталните глупости и грешки

Знаете ли, че…

Разликата между имперската единица за импулс паунд.секунда и метричната нютон.секунда е сто двадесет и пет милиона... щатски долара.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Фаталните глупости и грешки

Фатални глупости и грешки са се правили винаги. Удивително е колко много случаи на обърнати коли от дребни камъчета има. При това с огромни мащаби. Ефектът на пеперудата далеч не е нещо изключително рядко. При подготовката на този епизод стигнах до шести век преди новата ера. В достоверността на събитията, с които започвам тук не мога да се съмнявам, все пак бащата на историята Херодот разказва за тях. И така:

Шлемът, който заличи цяла държава

Тръгваме от 546 г. преди новата ера. Действието се развива в древната столицата на някогашната държава Лидия – Сарди, в Мала Азия. По-точно действието е от двете страни на крепостната стена. Пред нея са войските на персийския цар Кир II, а вътре останалият известен за хилядолетия напред с приказните си богатства цар Крез. Градът е обсаден, но е укрепен непревзимаемо добре.

И тук една пеперудка ще размаха крилца, което ще доведе до падането не само на крепостта, а и на цялата държава: Един от крезовите войници изпуска шлема си от стената и излиза навън през таен проход за да си го вземе. Взема го и се прибира успешно. Само дето всичко това е забелязано от вражески наблюдател. На следната нощ отряд войници на Кир нахлуват през прохода, отварят портата за останалата част от армията и бързо превземат града. Лидия изчезва от картата и историята завинаги, заради един шлем и нечия несъобразителност.

Глупакът, който отказа Чингиз хан от дипломацията

През 1218 година, Чингиз хан изпраща търговска делегация до тогавашния град Отрар в съседната Хоремзийска империя. Управител там бил племенникът на султан Мохамед II. На тази среща пеперудката е външният вид на делегацията. 

Именно той не допаднал на управителя. Последният толкова се „възмутил“, че екзекутирал повечето от тях, включително личния пратеник на Чингиз хан. Научавайки за това, Чингиз хан проявява нечувана за него сдържаност и решава да се оплаче на самия султан – изпратил втора делегация.

Но явно в султанската фамилия умът не е бил налично качество защото чичото-султан взел, че утрепал един от пратениците и обръснал другите, щото така, не го кефели. Това сложило край на дипломатическите забежки в изграждащия своя империя Чингиз – той обсажда град Отрар, избива всички, включително управителя-племенник, а след това се разправя и със султана-чичо, слагайки край на Хоремзийската империя.

Как шотландците отмъстиха на англичаните и как те си го върнаха

В 1348 шотландските вождове са щастливи да чуят, че старият враг Англия е в плен на опустошителна чумна епидемия. Те разчитат това като идеална възможност, която не бива да бъде пропусната. Събират войски и година по-късно в 1349 преминават границата за да жънат победи и берат плячка.

Успяват. Както казваме днес – получават две в едно. Напълно безплатно заразяване, което отнасят обратно у дома, довеждайки епидемията и в Шотландия. 

Как котките и кучетата опраха пешкира

Когато 3 века по-късно чумата отново вилнее в Лондон и на ден измират по хиляда души, управата на града решава да се избият всички котки и кучета, защото са набедени за разнасянето на болестта. Този „мъдър“ ход осигурява още по-голямо и безпрепятствено разпространяване на заразата, защото преносителите на болестта са плъховете и след избиването на хиляди котки, вече няма никакъв естествен контрол над размножаването на гризачите.

Изгубената заповед

Есента на 1862. Гражданската война в Съединените щати е в разгара си. Главнокомандващият на южняците – Генерал Лии подготвя план, с който да вземе превес и да се придвижи на север. Само че и тук прелита една пеперудка. По време на военните действия в Мериленд на генерал майор Даниел Харви Хилл по погрешка са изпратени две копия от специалните заповеди № 191, които подробно описват разположението на силите на Конфедерацията. 

И до днес не е ясно как то се озовава в ръцете на противника: Или е било загубено (забравено) в резултат на небрежност; или е било изхвърлено от получателя като ненужен дубликат (престъпна небрежност); или просто не е стигнало до него, по неясни причини. Според самия генерал Хилл той не е получавал второ копие.

Плановете са открити на полето, близо до Фредерик, Мериленд. С тях били увити три пури. За нещастие на южняците намира ги един войник на Съюза. Те стават известни като „Изгубената заповед“ на генерал Лий, а попадането им в ръцете на северняците, като основна причина за победата на севера над юга.

Ключът, който погуби(?) Титаник

Ключът от шкафа с биноклите на Титаник
Снимка: http://www.china.org.cn

През 2007 ключът, който може би можеше да спаси Титаник бе продаден на търг за 78 000 паунда ($157 930). Новият собственик е Шен Донджун, изпълнителен директор на TESIRO China, най-големият търговец на бижута, открит от европейска компания в континенталната част на Китай.

Дъщерята на втория офицер Дейвид Блеър, в когото е бил ключа от шкафа с биноклите на Титаник, го подарява на английска моряшка асоциация през 80-те години на миналия век. Оттам ключът стига до разпродажба на търг.

Имперска – Метрична = $125 млн.

Марс Клаймит Орбитър
Марс Клаймит Орбитър, който изгоря поради човешка грешка
Снимка: NASA/JPL/Corby Waste, Public domain, via Wikimedia Commons

Walkie Talkie или дамска превръзка