s01 E15 s01 E17

Феноменът, наречен Библия

Знаете ли, че…

Във всички така наречени християнски страни, процентът на нерелигиозните хора расте, като на първо място е Чехия със 78.4 на сто.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Библия

„Печатари ме преследваха без причина“

Литературни куриози
Литературни куриози, Google Books

Грешките в отпечатването на текстове съпровождат тази дейност от самото ѝ начало. Понякога те са били толкова многобройни и/или толкова сериозни, че авторите и печатарите са се виждали в чудо. Тъй като в онези времена печатът е монопол на църквата и се разпространява само „Божието слово“, са се случвали доста инфарктни срещи с резултатите от примитивната технология, както за поръчителите, така и за изпълнителите.

През 1561 год. е отпечатано произведение, озаглавено „Анатомия на литургиите“. То било само от 172 страници, но списъка с грешките в него – цели 15 стр. Не е чудно, че са били толкова много, както и че по време на печатането се случвало хартията да бъде намокрена, изцапана, увредена…

Интересното в тази история е, че редакторът, който бил благочестив монах, съставил списъка и написал предговор, обяснявайки, че гo прави, за да надвие сатаната. Според него именно той не искал творбата да види бял свят и направил всичко възможно да я окепази – нарочно накарал печатарите да сбъркат толкова много в една толкова малка книжка, а после наквасил произведението така, щото да не е четливо.

За мъките на този монах научаваме от издадената преди близо два века книга „Литературни куриози“. Вероятно можем да ѝ имаме доверие, защото в нея са описани случаи, които се потвърждават от оцелели копия на объркани религиозни текстове.

Там е описана и следната история, спомената и в други източници от същия период:

Вдовицата на един немски печатар се възползвала от кончината му, докато отпечатвал Библията и внесла поправка в един текст, който пряко я засягал. Явно приживе печатарят следвал стриктно Божите указания за третиране на жената като слуга и собственост. На горката му съпруга сигурно ѝ е било дошло до гушата. И бидейки бясна не само на починалия си мъж, но и на Библията, скришно внесла поправка в Битие 3:16, където Господ казва на жената, че мъжът ще е неин господар. Вдовицата сменила две букви и текстът вече гласял, че мъжът ще бъде неин глупак. Копията с направената поправка тя продавала на подобаваща цена, за да изплати живота си, който очевидно не е бил лек.

  • Библия на Юда
  • Женевска Библия
  • Порочна Библия: Прелюбодействай

Райската градина

Подозирам, че за много хора раят, създаден за Адам и Ева и раят, предназначен за праведните души, са едно и също нещо. Не са. Райската градина Едем (или Еден) е мястото, на което Бог заселва родоначалниците на човешката раса. Тя се намира на земята и в Библията горе-долу точно е указано нейното място. Горе-долу, защото от споменатите за ориентир 4 реки само Тигър и Ефрат са познати със същите имена днес. Това се смята за достатъчно, да се приеме, че земният рай е в днешен южен Ирак.

Едем
Карта на Еден от Пиер Мортие, 1700 г., базирана на теорията на Пиер Даниел Юет, епископ на Авранш.
Cornell University Library, Public domain, via Wikimedia Commons

Там може да отидете по всяко време. Озъртайте се за херувими с огнени мечове (може би подобни на тези от „Междузвездни войни“). Бог ги поставя на стража след изгонването на Адам и Ева, да пазят Дървото на живота от желаещи да станат безсмъртни (Битие 3:16).

Любопитна подробност е, че са поставени да пазят градината само от изток. Защо, гадайте.

А небесният рай, пред портата на който ви чака св. Петър е нещо друго. Но тъй като оттам никой не се е върнал, за да разкаже къде е и как изглежда, ще трябва да се задоволите само с тази информация.

За разпространението на религиите

Когато набирах информация за темата попаднах на статистически данни, които ме изненадаха. Оказва се, че в световен мащаб след християните (31.1%) и мюсюлманите (24.9%) най-голяма е общността на нерелигиозните хора (15.6%). В нея влизат не само атеисти и агностици но и вярващи в бог, които не следват определена религия.

Оказва се също така, че макар в абсолютни цифри броят на вярващите християни да расте, в страните в които християнството е преобладаващата религия процентно те намаляват, за сметка увеличаването на нерелигиозните.

Tези, които се интересуват повече, могат да направят справка тук: Pew Research Center