s02 E12 s02 E14

Историята на един невъзможен обир

Знаете ли, че…

Квадратната миля (прозвището на Диамантения квартал в Антверпен) прави $54 млрд. годишен оборот, поемайки 84% от суровите диаманти в света.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Диамантеният център - Антверпен

Няколко думи за мястото

Въпреки че от 2012 г. голяма част от работата по рязане и полиране на скъпоценни камъни, извършвана в Диамантения квартал на Антверпен, се е преместила в центрове с ниски заплати на друго място, около 84% от необработените диаманти в света преминават през него, което го прави най-големият диамантен квартал на земята с оборот от 54 милиарда долара. Всяка година приблизително 50% от необработените диаманти се връщат в Антверпен за рязане и полиране. Всяка година през борсите в квартала преминават полирани диаманти за над 16 милиарда долара. Има 380 работилници, които обслужват 1500 фирми. Има и 3500 брокери, търговци и шлифоващи диаманти .

През 2017 г. приблизително 234 милиона карата са били изтъргувани в квартала. Тук работят 30 000 души. Районът е доминиран от евреиски, индийски (джайнисти – вижте епизода от 16.11.22), маронитски (ливански християни) и арменски дилъри. Повече от 80% от еврейското население на Антверпен работи в търговията с диаманти. Идишът исторически е бил основен език на обмена на диаманти. По тази еврейска причина в събота не се работи и това улеснява извършването на обира.

Няколко снимки за обира

  • Диамантеният център
  • Обраният трезор
  • Леонардо Нотарбартоло
  • Лео Нотарбартоло