s01 E01 s01 E03

Матриархатът, от който всички са доволни

Знаете ли, че…

Има начин жените да правят секс с когото пожелаят, при това да имат прекрасни деца от него, без съпрузите им да го смятат за изневяра, а за мъжете е по-добре да живеят в матриархат.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Матриархатът, от който всички са доволни

Един уникален свят, запазил се до днес през вековете, си отива. Отваряйки се за посетители, неговата култура и битност бързо ерозира. Само през 2012 год. 1.5 млн. туристи са посетили езерото Лугу. Това е три пъти повече от предната година. Всичко започва през 2003 год. когато този затънтен край на Китай е електрифициран. Сега местните казват, че животът е много по-лесен, но техният свят вече го няма. Има хотели, пластмасови боклуци и проститутки от всички краища на страната, представящи се на чужденците (дошли с изопачената от туристическите листовки представа за нещата тук) за Мосуо момичета.

Легендата

Имало едно време една мъдра красавица на име Джему, най-желаната в страната. Един ден, докато беряла билки в гората се срещнали с ловеца Хи Лонг. Било любов от пръв поглед. Започнали да прекарват всеки миг заедно, докато дяволът не разбрал и в пристъп на завист ги превърнал в камък. Нея в Божествената планина, него в по-далечен хълм, който тя можела да вижда но не можела да докосва. От мъка сълзите и напълнили котловината между тях и така се образувало езерото Лугу, в което нейният любим останал като остров.

Джему и нейният любим Хи Лонг
Джему и нейният любим Хи Лонг
снимка: Yunnan Exploration

Мостът на ходещия брак

Мостът на Ходещия брак
Мостът на Ходещия брак
снимка: Yunnan Exploration

Какво казват мосуо

В свои дописки от мястото журналистите Кели Доусън и Джейсън Мотлаг разговарят с местни хора. Ето думите на няколко момичета, записани от тях. Накрая за контраст има и един коментар от анонимен западен турист:

Хората отвън мислят, че всички ние нямаме бащи, сякаш не знаем откъде идваме и кои сме. Знаем. В сърцето ми семейната Мосуо структура е правилна. Израснах тук, беше страхотно и забавно. Чувствах се сякаш съм част от нещо силно.

Це Ър Ду

Жените Мосуо не искат и не вземат помощ от мъжете, за да не зависят от тях.

Си Ге Ма

Жените отвън са много изнежени. Те растат с мечтата да са принцеси. Ние не споделяме същите фантазии.

Ла Жи Жуо

По въпроса за женитбата аз съм раздвоена. Повече бракове – повече разводи. А кой иска повече свекърви?

Ден Нуо Жуо

Мъжете говорят различен език от нас. Харесваме ги и имаме нужда от тях, но също така ценим свободата си.

Да Бу

Мама и татко 30 год практикуват ходещ брак. Той е пропивал връзката им със свежест, която не се е износила от времето.

Ра Да

Бил съм на езерото Лугу няколко пъти през 2008, 2011, 2014 и 2016 г. Това е страхотно място за случаен секс и забавен нощен живот, без да се налага да се плаща за това. Просто намерете отворен прозорец и се качете вътре. Но внимавайте с по-старите къщи, те обикновено са обитавани от над 30 годишни. Модерните къщи имат по-млади обитатели.

SLICKEYE