s01 E23 s01 E25

Мистерията на остров Оук

Знаете ли, че…

Малкият остров Оук е известен с най-неуловимото съкровище в света, преследвано вече 222 години и все така убягващо от своите търсачи.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Остров Оук

Мистерията на острова не е еднопластова. Тя е не само в съковището, било то от злато и скъпоценности, било от древни ръкописи и архиви или от религиозни реликви. Тя е и в дългия исторически период, за който говорят намерените артефакти. И в непонятността на това, което се е случвало на мястото. Тя е също в сложността на изградената система от тунели, водни капани, шахти, пътища и ползвани материали…

Но тази многопластовост се проявява и в разкриването ѝ. Получава се така, че натрупването на много опити за решаването ѝ от различни хора в различни периоди от време, дори да дава някои отговори, трупа нови въпроси у всеки следващ. Един от тях е въпросът за ролята на Самюел Бол в тази сага.

Мистерията около роба, който забогатя

Самуел Бол
Самуел Бол

Самюел Бол е роден в Южна Каролина през 1765 г. Дете е на много бедно чернокожо семейство роби, работещи по плантациите. Детството му минава в пълна мизерия. Вече пораснал взема участие в Американската революция на страната на британските сили, тъй като му е обещана свобода и земя. Служи до края на войната през 1784 след което се мести в Нова Скотия, където през 1786, се сдобива с парче земя на остров Оук. Там построява и първата си къща.

С течение на времето става притежател на около 100 акра земя и цял остров, носещ днес неговото име. Почива на 81 години, като един от най-богатите хора в Нова Скотия. Известен е като производител на зеле. И тук започва мистерията.

Шахта край дома на Самюел Бол
Шахтата край дома на Самюел Бол
Снимка: History Channel

Самюел е един от приятелите, които копаят с Даниел МакГинис дупката, станала известна като Паричната шахта. Днес историците недоумяват как бившият роб постига богатството си. Отговор нямат, но са единодушни, че това не може да се постигне с продажба на зеле. Оттук и допускането, че е намерил нещо, направило го богат. Впрочем до някогашната му къща е открита шахта с тесен хоризонтален тунел, водещ нанякъде.

„Акостирахме на остров с дъбове“

Зена Халперн
Зена Халперн
Снимка: IMDB

Зена Халперн (1839-2018) получава магистърска степен по история от Нюйоркския университет. Експерт в областта на древното мореплаване, особено що се отнася до изследването на Америка преди Колумб и пренасянето на култури през океаните. 

Зена проучва повече от десетилетие въпросите за презокеански пътувания на рицарите тамплиери. Тя успява да събере различни доказателства за да пребиваването им на американския континент преди Колумб. Може би най-впечатляващ е тамплиерски ръкопис от 12-ти век, намерен в средновековна църква в Кремона, Италия, който разказва за такова пътуване и акостиране на остров с дъбове.

Госпожа Хелперн излага теорията си за тамплиерско присъствие на остров Оук в книгата „Мисията на тамплиерите до остров Оук и отвъд него“ издадена година преди смъртта ѝ. Намерените тамплиерски артефакти на острова (монети, кръст и др.), датирани от 13-14 век потвърждават връзката на рицарския орден с това място. В книгата се дискутира и неразчетения някога надпис върху камъка в Паричната шахта. Предлага се декодиране, според което на камъка е имало указания как да се продължи.