s02 E21 s02 E23

Мистериите на няколко романа

Знаете ли, че…

Романът на Джон Брунър от 1968 Stand on Zanzibar предсказва за 2010: ЕС, възход на Китай, генно инженерство, сателитна TV, лазерен печат, ел. автомобили, виагра, гей бракове и президент на име Обоми.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Романи

Човекът зад романите на Дюма

Огюст Маке
Огюст Маке

Огюст създава 18 романа съвместно с Александър Дюма. И въпреки, че френският съд отхвърля претенциите му, не умира забравен и в нищета. Днес експертите наричат Маке истинският „четвърти мускетар“, отговорен за сюжетите на трилогията „Романсите на д’Артанян“, разказваща историята на известния мускетар от 17 век.

Гласът, който трябваше да бъде видян

Лорен Олред, изпяла песента във филма „Най-големият шоумен“, но останала непозната на публиката до излизането си в „Британия търси талант“.

През 2022 г. Олред се яви на прослушване за 15-та серия на „Британия търси талант“ , изпълнявайки „Никога не е достатъчно“. След нейното изпълнение Саймън Коуел каза: „Ти изпя една от най-великите песни на всички времена. Защо не получи толкова голяма работа след нея?“. Певицата отговори: „Беше ми по-комфортно да пея зад кулисите. Но чувствам, че песента е предназначена за мен и съм готова да ѝ дам лице.“.

Лорен получи Златен бутон от Аманда Холдън, който я изпрати на полуфиналите. Там тя спечели своя полуфинал на 2 юни, а в битката на финала, завърши на девето място.

Писателят Димитър Стоянов

Елин Пелин
…когото вие познавате с псевдонима му.

Изучавали сте го, чели сте го, знаете го. На неговия псевдоним има кръстен град. Но истинското му име много хора не знаят.

А ако не знаете…

Джордж Елиът всъщност беше жена. Мери Ан Еванс пише под този псевдоним, защото жените автори не са толкова високо ценени като мъжете. Като Джордж Елиът, Еванс написа няколко романа, смятани за едни от най-добрите на всички времена.

Жорж Санд пък има интимни отношения не само с полския композитор Фредерик Шопенно и с драматурга Алфред дьо Мюсе и писателя Проспер Мериме. Преди да се впусне в тези известни романтични връзки, Санд има брак с Франсоа Казимир Дюдеван. Тук е добре да уточня, за тези, които не знаят, че Жорж Санд всъщност е жена. Името ѝ е Орор Дюпен, но и тя, както Мери Ан Евънс, пише с мъжки псевдоним по същата причина.

В едно интервю Кърт Вонегът заявява, че би предпочел да пише сценарии за телевизионния сериал „Бар Наздраве“, вместо да създава всички свои бестселъри. Не е ясно дали е бил сериозен или е намеквал нещо.

Най-дългото отпечатано някога изречение е от 823 думи. Ще го намерите във френското издание на „Клетниците “ от Виктор Юго.

Рей Бредбъри е бил дезинформиран, когато е избрал заглавие за романа си „451 по Фаренхайт“. 451 градуса по Фаренхайт не е температурата, при която гори хартията. Тя се запалва при около 480 градуса, като в центъра на хартиен огън може да надмине и 1500 градуса по Фаренхайт. Не е ясно как до Бредбъри стига числото 451.

А „Приключенията на Том Сойер“ е първата написана на пишеща машина книга. Как ли е издържал Марк Твен?