s01 E12 s01 E14

Митове за Мики Маус, Гауди, Чърчил, Мария-Антоанета, Айнщайн

Знаете ли, че…

Не Уолт Дисни нарисува Мики Маус; Айнщайн и Макс Планк не са се разменяли с шофьорите си; Чърчил не е лекуван с пеницилин.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Факт или лъжа

В този брой допълнителната информация е по темата за авторството на Мики Маус и за „пастите“, вложени в неизречената от Мария-Антоанета фраза. Накрая има и няколко тъжни думи за Леон Ледерман, с чиято забавна история завършва подкаст епизодът.

Мики Маус, който раздели двама приятели

Oswald & Mickey
Заекът Освалд и мишокът Мики: приликата е очевидна, защото ги е рисувала една ръка.
Изображения: Интернет
Ъб Айуъркс
Ъб Айуъркс, който рисува Мики…
Снимка: Дейли мейл
Уолт Дисни
…и Уолт Дисни, който уж го рисува
Снимка: Дейли мейл

Всички смятахме, че Уолт Дисни е нарисувал Мики, защото всички бяхме виждали снимката, на която позира с молив в ръка и скица на Мики пред руля на параходчето Уили. Но мишлето и първите няколко филмчета с него са създадени изцяло и само от Ъб Айуъркс.

Мики и Уили
„Параходчето Уили“ е големият пробив на Мики Маус
Изображение: The Disney Wiki
Разделени от мишка
Разделени от мишка
Снимка: http://www.amousedivided.com/

Разделени от мишка: Как Ъб Айуъркс стана забравен…
…а Уолт Дисни стана чичо Уолт.

Историята не е това, което хората биха искали да чуят като „великата история за произхода на великия Мики Маус“. – казва Джеф Райън, авторът на книгата „Разделени от мишка“. Успехът на Мики променя Уолт Дисни. Той не се отнася към Ъб с уважение и благодарност. Крещи… обвинява – пише Райън. И приятелството приключва. Разочарованието на Ъб е такова, че предпочита да продаде 20% си дял във фирмата, за да няма нищо общо с Уолт. Продава го за $3000! Ако го бе задържал, днес той щеше да струва десетки милиарди.

Но за Ъб разрушеното приятелство не може да бъде оценено и слепено с долари.

Бриош

Бриош
Бриош
Снимка: https://gotvach.bg/

Това е сладкишът или сладкият хляб, който в българския превод на неизреченото от Мария-Антоанета е заменен с пасти. Най-близо до него по съдържание и вкус е козунакът. В мрежата има достатъчно рецепти, тук само e уточнена фразата и е показан един за пример.

Леон Ледерман – един тъжен край

Леон Ледерман
FNAL, Public domain, via Wikimedia Commons

Брилянтен ум. Нобелов лауреат по физика за 1988. Носител на редица награди. Бивш директор на Фермилаб и Американското физическо общество. През 2011 започва да страда от загуба на паметта. Продава нобеловата си награда за $765,000 за да покрие здравните си разноски. Отива си през 2018.