s01 E03 s01 E05

Моите срещи с невъзможното

Знаете ли, че…

Двама души могат да сънуват едновременно един сън; човек отдалеч може да влезе във вас и да гледа с очите ви; а някои жени могат да пушат цигари… с вагината си.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Срещи с невъзможното

Медитацията

Всички невъзможни на пръв поглед неща, на които човек е способен, се извършват в едно особено състояние на ума, дори той, човекът, да не го съзнава. Привеждането в това състояние се постига най-често с медитация. Тя има различни степени, като най-дълбоката (самади) е достигана от много малко хора, а още по-малко са оставали в нея. Смята се, че през последния половин век едва около 40 души са успели в това начинание, а според други източници те са само 24. Самата тя има няколко нива, като последното от тях, според Будизма, не се постига с усилието на човека, а е божи дар. Т. е. Бог преценява дали медитиращият го заслужава.

Научно потвърдено е, че медитацията оказва положително влияние върху различни аспекти на човешкото здраве и покачва ефикасността на ума. Тя също е ключ към иначе приемани за неестествени способности. Но каква е целта на влизането в най-дълбоката ѝ степен е трудно да се формулира с няколко думи, защото „постигане на просветление“ не говори много на непросветения.

Най-общо в това състояние човек надхвърля ограниченията на тялото. Постига върховно блаженство и супер съзнание. Съединява се с най-висшата реалност [което вероятно означава с Бог, бел. авт.]. То може да продължи часове или дни. В него се губи желание за връщане и се смята, че ако човек остане на това ниво 21 дни, има всяка вероятност душата му да напусне тялото завинаги.

Смъртта

Будистки източници твърдят, че постигналият най-дълбоката степен продължава посмъртното си съществуване в медитативно състояние и тялото му става нетленно. Тук употребата на думата „жив“ не е особено уместна, защото медитиращият не е жив в смисъла, който науката приема. Тя смята телата на самомумифицирали се монаси/лами за мъртви. Например проведените през тази година изследвания върху 13 съхранении тела, за които се твърди, че са в дълбока медитация, не откриват енцефалографска мозъчна активност.

От друга страна при направеното обследване през 2002 год., 75 годишната мумия на Пандито Хамбо Лама XII (Даши-Доржо Итигилов) е описана като „в състояние на човек, починал преди 36 часа“. И още „Инфрачервената спектрофотометрия показа, че протеиновите фракции имат характеристики като на жив човек.“ Има разминаване в определенията на науката и будизма за жизнения статус на озовали се в дълбока медитация. Будизмът говори за осем стадия на смъртта, докато съвременната медицина приема за последен едва четвъртия от тях.

Пример

Luang Phor Pian
Луанг Фор Пиан преди да почине
Снимка: AsiaWire

На 16 ноември 2017 будисткият монах Луанг Фор Пиан „почина“ на 92 в Бангкок. Родом от Камбоджа, Пиан прекарва по-голямата част от живота си, служейки като добре известен духовен и будистки гуру в Лопбури, централен Тайланд.

Два месеца по-късно тялото му бе извадено от ковчега като част от традиционна будистка церемония. Трупът не се бе разложил и той сякаш се усмихваше. На стотния ден от смъртта му бе проведена последната церемония, според традицията в такива случаи.

Интересно е, че при него самомумифицирането не е протекло по описания по-долу начин.

Мумията на Луанг Фор Пиан след изваждането от ковчега.
Снимка: AsiaWire
Мумията на Луанг Фор Пиан, оставена в храма за молитви до стотния ден.
Снимка: AsiaWire

Начинът

Постигането на самомумифициране е дълъг процес. Опитващите монаси първо преминават през специална 1000-дневна диета от плодове и семена, за да освободят телата си от всички мазнини. Следва нова 1000-дневна диета от корени, борова кора и токсичен чай, приготвен от сока на китайското лаково дърво. Чаят трябва да запази тялото и изгони всички паразити.

След тези пет и половина години, монахът бива затварян в каменна гробница. Голяма е колкото да го побере, с малка тръба, през която да диша. От тази гробница той сигнализира периодично с дрънване на камбанка, че е още жив. След като то престане се отброяват още 1000 дни. След това гробницата се отваря, за да се види дали процесът на мумификация се е състоял. Ако е така, се приема, че монахът е достигнал състояние Буда (просветлен) и бива излаган на показ в съответния храм.

Ученият

Снимка: https://altruismmedicine.org/

Д-р Бари Керзин, е професор във Вашингтонския университет, известен будистки монах и лекар на Далай Лама. На него се приписват следните думи, които е възможно да са компилация от няколко изказвания, а не конкретен цитат, тъй като изразената теза се застъпва в различни негови интервюта и лекции:

Имах привилегията да се грижа за някои медитиращи, които бяха в състояние тукдам*. Ако човекът може да остане в това състояние повече от три седмици – което рядко се случва – тялото му постепенно се свива и накрая всичко, което остава от него, са косата, ноктите и дрехите му. Обикновено в този случай около тялото се появява аура, което може да продължи няколко дни. Това е най-високото състояние, близко до състоянието на Буда. Ако човекът е способен да остане в него, той може да стане Буда.

* Една от последните фази на дълбока медитация, бел. авт.