s01 E10 s01 E12

Осма Божа заповед: Не кради!

Знаете ли, че…

Любимата бисквитка на млякото – Oreo – не е оригинален, а откраднат продукт.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Интелектуална собственост

Жената, която не можело да е толкова умна

Маргарет Кнайт
Unknown author,
Public domain, via Wikimedia Commons

За контраст на разказаните в епизода случаи си струва да научите историята на още една изключително красива и умна жена, която освен тези си две качества е имала и значителна доза късмет: Маргарет Кнайт.

Сигурно не сте чували за нея. Tя се слави като най-известната американска жена-изобретател на 19 век. Маргарет е тази, която създава машината за хартиени торби с плоско дъно, които цял свят днес ползва ежедневно.

Нейната история започва от цеха, в който се изработва прототипа на  машината, нужен за патентната заявка. Там един глупчо на име Чарлз Анан, вижда потенциала да стане богат и въпреки осмата божа заповед открадва дизайна на машината, след което я патентова от свое име. Маргарет го дава на съд и само за 16 дни, успява да докаже, че тя е авторът. Решението е в нейна полза. Скоро след това патентът бива преиздаден на нейно име.

Всичко се нарежда неестествено бързо за такива случаи. Защо Господ не е оставил нещастника да се понапечели някоя и друга година, не е ясно. Но най-забавното в историята е аргументът, който глупавият крадец изложил в съда, опитвайки да докаже, че е измислил устройството. Той заявил, че такава сложна машина не може да бъде създадена от жена.

Машината на Маргарет Кнаит
Машината на Маргарет Кнайт изложена в Смитсониън
Снимка: Интернет

Пет човека на които откраднаха идеите

Снимков материал по случаите, разгледани в подкаста

  • Оригиналът и копието
  • Манди Хаберман
  • Classic Anywayup Cup
  • Гаечният ключ на Питър Робъртс
  • Робърт Кърнс
  • Лизи Маги
  • Играта на Лизи Маги