s01 E02

Съкровище за трилиони долари

Знаете ли, че…

Стойността на благородните метали и скъпоценните камъни от най-голямото съкровище в света възлиза по приблизителни сметки на трилиони щатски долари.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Съкровище за трилиони долари
Там където несметните богатства не са приказка.

Легендата

Свещени хиндуистки текстове разказват, че някога много отдавна самият пазител на вселената – бог Вишну, единият от тримата основни богове в Хиндуизма (Брахма, Вишну и Шива) минал оттам, изкъпал се в близкото езеро и подарил на местните свети мъже 10 000 крави. На мястото, където получили неговия дар те издигнали храм и го нарекли Падманабхасвами (Храмът на Вишну). Всъщност Падманабхасвами означава Учителят-от-чийто-пъп-израства-лотус, но това е едно от имената, с които Вишну е описван, а лотусът е свещеното цвете на тази религия. 

Падманабхасвами
Падманабхасвами. В превод: Учителят, от чийто пъп израства лотус
Tuzanna, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Градът

Храмът се намира в град Тѝруванантапу̀рам – столицата на щата Керала в Индия. Впрочем Тѝруванантапу̀рам означава Градът-на-безкрайния – още едно от наименованията на бог Вишну.

Столицата на щата Керала
Столицата на щата Керала, Индия
User:AG47, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Храмът

Храмът e една от 108-те свещенни обители на бог Вишну. Не е достъпен за чужденци. Седеметажен, с височина около 35 метра. На върха на конструкцията има седем златни купола. Десетте въплъщения на бог Вишну са изобразени вътре на първия етаж. Този храм има девет входа, символизиращи деветте отвора на човешкото тяло. Архитектурата е уникална смесица от Керала и Дравидийски стил, проектирана в огромен мащаб. Всеки ред (етаж) разказва различна история. Храмът е построен така, че в дните на пролетното и есенното равноденствие, при залез слънцето все едно слиза в подземието му.

Залез над храма в дните на равноденствие
Залез над храма в дните на равноденствие,
снимка: Dharma Vahini

Детайлно гигапикселово изображение на храма

Царството и царската фамилия

До средата на миналия век в най-южната част на полуостров Индустан има малко царство, наречено Траванкор. През 1949 год. то става част от Индия. С присъединяването, царското семейство на Траванкор губи управляващите си права, а останалите им привилегии са премахнати през 1971 г. Впоследствие главният град на царството става столица на създадения през 1956 год. щат Керала. Бившето царско семейство твърди, че историята им може да бъде проследена назад във времето до 820 год., откогато и управлява храма.

Разположение на царство Траванкор в полуостров Индустан
Разположение на царство Траванкор в полуостров Индустан,
изображение: w:user:Planemad, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Богатството

Светът научава за несметните богатства на храма през 2011 год., благодарение на назначената от Върховния съд на Индия комисия, която успява да проведе частична инвентаризация на съкровищата. Благодарение на резултатите от нея още същата година, Падманабхасвами влиза в книгата на Гинес, като най-богатият храм в света. Стойността на благородните метали и скъпоценните камъни от съкровището възлиза по приблизителни сметки на трилиони щатски долари. За сравнение, годишният брутен вътрешен продукт на щата Керала (2020-2021) е $132 млд. 

Изображението, за което се твърди, че показва вратата на неотвореното хранилище B. Зад нея се крие съкровище за трилиони долари, а може би и свещени за Хиндуизма артефакти
Изображението, за което се твърди, че показва вратата на неотвореното хранилище B.
Зад нея се крие съкровище за трилиони долари,
а може би и свещени за Хиндуизма артефакти. Снимка: Интернет

Битката

Според редица индийски учени, общественици и икономисти, неизползването на този ресурс в полза на общество в което 450 милиона живеят под линията на бедността е безумие. Засега техният глас остава нечут. В Индия религиозното все още е много по-силно от светското.

Богатство и мизерия
Богатство и мизерия редом един до друг,
снимка: Ilya Mauter, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons