s01 E19 s01 E21

Съзнателна ли е вселената?

Знаете ли, че…

Група учени са напът да създадат измерител на съзнанието, приложим както за всяко същество, така и за всяка материя. И дори за цялата вселена.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Съзнателна ли е вселената

Майка на феминизма, кръстница на научната фантастика

Маргарет Кавендиш
Маргарет Кавендиш от Ейбрахам ван Дипенбек.
Фронтисписът на „Снимки на природата“ (1671),
Британска библиотека 8407.h.12.

Не, феминизмът не е от вчера. Макар да се приема, че той придобива ясно изразени форми на обществено движение през 19 век, идеите му се раждат доста по-рано. Още в средата на 17-ти дукесата на Нюкасъл пише:

Истината е, че ние [жените] живеем като прилепи или сови, трудим се като зверове и умираме като червеи.

Странна личност е била Маргарет. Неразбираема за времето си. Подранила с цели три века. Непонятна не само заради феминистките си идеи, а и като поведение, облекло, разбирания за устройството на света…

Да издадеш фантастичен роман с междупланетно пътуване и множество вселени през 17 век! Името ти смело да стои под нещата които пишеш, макар за подобни инквизицията да гори не само книги, а и авторите им! Да си първата жена, успяла да посети изцяло мъжкото Кралско научно общество и да го скандализираш както с роклята си, така и с познанията си! Всички да те пренебрегват и да те наричат Лудата Мадж, само защото са твърде ограничени да те разберат! Да те обвиняват в прекомерна амбиция и стремеж към слава, а ти да отговаряш:

Аз съм… толкова амбициозна, колкото всеки представител на моя пол е бил, е или може да бъде; което означава, че въпреки че не мога да бъда Хенри Пети или Чарлз Втори, все пак се стремя да бъда Маргарет Първа.

Съвременниците ѝ обявяват нейния роман „Пламтящият свят“ едновременно за комичен, ненаучен и толкова сложен, че е невъзможно тя, жената, да го е написала.

Пламтящият свят
Пламтящият свят, 1668

Но нищо не може да я спре:

Предпочитам да изглеждам по-лошо в уникалността, отколкото по-добре в еднаквостта.“

Тя е изключително оригинален мислител. Прочетете и се убедете сами. Младата Маргарет гледа повърхността на един поток. Ето невидимият свят който тя вижда:

Цели цивилизации просъществуваха само за миг! И все пак от създаването на един от тези светове на балончетата до момента, в който той изскочи в забвение, хората от балончетата в него се влюбиха, раждаха деца и умряха, телата им се разлагаха до фина пенеста субстанция, която след това се включи отново в пенестата инфраструктура на света, докато децата на балончетата израстваха и раждаха свои собствени деца и умираха и биваха обединени в небето, въздуха и водата…

За нея Вирджиния Улф казва:

Тя има безотговорността на дете и арогантността на херцогиня. Най-дивитв фантазии идват при нея и тя препуска на гърба им.

Дълго игнорирана, светът преоткрива и отдава дължимото на Маргарет Първа едва сега.

Момчетата, които искат да разберат вселената

Когато чуем думата учен, ние най-често си представяме отнесен, беловлас професор, с очила и книги под ръка. Не свързваме младостта с разнищването на фундаменталните въпроси пред човечеството. Но ето тук са снимките на някои от тези луди глави, споменати в подкаста и опитващи да разберат тайните на вселената. Човек се изпълва с надежда за света, когато вижда тези хора

  • Филип Гоф
  • Мартин Пикард
  • Кристоф Кох
  • Джулио Тонини
  • Йоханес Клайнер
  • Шон Тул

Най-фундаменталният въпрос

Защо има нещо вместо нищо? С други думи: Защо съществува Вселената (и защо ние сме в нея)? Философът и писател Джим Холт проследява този въпрос към три възможни отговора. Или четири. Или нито един. (17 мин.)