s02 E10 s02 E12

Слънцеяди или въздухолапачи – изберете сами

Знаете ли, че…

Последователите на джайнистката религия постят най-вече по време на рождени дни, празници, годишнини и фестивали, когато всички други обикновено преяждат.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Слънце

Inedia е латинската дума за пост. В днешно време се използва за обозначаване на заявена способност човек да живее без храна, а в някои случаи и вода. За целта се прилага и английската Breatharianism, която на български може да се преведе като дихационизъм или дишарианство. Английската описва по-точно идеята да се живее от въздух.

Между другото при подготовката на епизода открих информация за 6 починали в резултат на опити да живеят на слънчеви лъчи или въздух.

А сега за обещаните в епизода интересни случаи:

Джасмухийн

Това е настоящото име на австралийката Елън Грийв. През деветдесетте години на миналия век тя е успешен, млад финансов и бизнес мениджър, която се запознава с дихационизма и става негов запален привърженик. Започва да провежда доходоносни семинари в международен план, като учи записалите се как да ядат слънчеви лъчи. Проповядва глобално щастие, хармония и здраве. Продава книги и дискове с лекциите си на английски, испански, португалски, френски, италиански… Твърди, че поддържа отлично здраве, поемайки „космически частици“ от течностите или „микрохрана“ от пронизващата вселената жизнена енергия прана (от санскрит – жизнена сила, дихание).

Нашумява, в резултат на което австралийската телевизионна програма „60 минути“ я предизвика да демонстрира как може да живее без храна и вода.

Само два дни след началото Джасмухийн показва симптоми на остра дехидратация, стрес и високо кръвно налягане. Оправдава се, че хотелската стая, в която е затворена, се е намира близо до натоварен път, който причинява стрес и замърсяване, а това възпрепятства усвояването на необходимите хранителни вещества от въздуха.

Помолих за чист въздух. Седемдесет процента от хранителните ми вещества идват от чист въздух. Дори не можех да дишам.

Джасмухийн

Веднага е преместена в планинско уединение на 25 км. от града, където е заснета да се наслаждава на чистия въздух, твърдейки, че сега може успешно да практикува дишарианство. Само че с напредването на снимките говорът на ѝ започва да се забавя, зениците ѝ се разширяват, а след четвъртия ден тя вече е отслабнала с 6 кг. Въпреки това, заявява, че се чувства добре. Дехидратацията ѝ обаче достига 11%, а пулсът ѝ се е удвоил от началото. Ако продължи, рискът е бъбречна недостатъчност.

Независимо от твърденията ѝ, че всичко е наред, тя продължава да се влошава. Наблюдаващият лекар заключава, че продължаването ще се окаже фатално и екипът на филма прекратява експеримента.

След предаването „60 минути“ вестник Independent съобщава, че „Посетителите на нейната голяма вила в проспериращия район Чапъл Хил в Бризбейн неизменно откриват хладилника ѝ, щедро зареден с храна. Тя настоява, че храната е предназначена за стомаха на втория ѝ съпруг Джеф Фъргюсън (осъден измамник)“. Случва се и друго: Репортер я вижда да поръчва храна по време на полет на път за един от нейните семинари. Заради всичко това през 2000 г. е удостоена с подигравателната награда „Огъната лъжица“. Тя се връчва за най-абсурдната паранормална или псевдонаучна измислица.

В същата година, заради писанията ѝ по темата, получава и известната Ig Nobel (от английската дума ignoble – позорен, незаслужаващ, неблагороден). Достатъчно е да знаете претенцията ѝ, че нейната ДНК се е разширила от 2 на 12 нишки, за да поема повече водород. Подобно твърдение предизвиква бурен смях сред дори бегло запознатите с въпроса. Когато ѝ предлагат 30 000 долара, за да докаже твърдението си с кръвен тест, Джасмухийн отказва с витиевати обяснения. През 2005 г. Джеймс Ранди предлага и на нея наградата от 1 милион щатски долара на своята Образователна фондация, за да демонстрира твърденията си. Както може да се досетите, не получи съгласие.

Но ако смятате, че всичко това я е накарало да престане, се заблуждавате. Тя и сега продължава в същия дух, защото хората, които са готови да повярват във всичко, са много и винаги ги е имало.

Уайли Брукс

Уайли Брукс е основател на Breatharian Institute of America. Той почина през 2016 но останаха твърденията му, че диетичната кола и чийз бургерите на Макдоналдс имат специални петизмерни свойства. Идеята за отделни, но взаимосвързани петизмерни и триизмерни светове е основна част от идеологията му. Той насърчава своите последователи да ядат само тези специални 5D храни, както и да медитират върху набор от магически петизмерни думи. И всичко това, вървящо паралелно с тезите, че могат да живеят без да се хранят.

Не се усмихвайте, следват още по-интересни неща.

Приживе „институтът“ му предлага интересен ценоразпис на своите услуги за потенциални клиенти, желаещи да се научат как да живеят без храна. Цените варират от 100 000 щатски долара с първоначален депозит от $10 000, до петдесет милиарда (няма грешка, $50 млрд.), които трябва да бъдат платени по банков път с предварителен депозит от $100 000. Това е за сесия, наречена „Работилница за безсмъртие“. Предложен е и план за плащане.

Но явно, че смъртта на Уайли е компрометирала качеството на работилницата и сега услугата се предлага за дребните $15 000, покрай разни вълшебни хапчета за $90 и магически дрънкулки за $35.

Лицата от този епизод

  • Хира Ратан Манек
  • Прахлад Джани
  • Акахи Рикардо и Камила Кастело
  • Джасмухийн (Елън Грийв)
  • Уайли Брукс
  • Хансратна Виджаджи Махарадж
  • Джеймс Ранди