s02 E25

Свещеният Граал и кощунствените мисли

Знаете ли, че…

Не малко реални събития първоначално са смятани за конспиративни теории. Например твърдението, че тютюнът е вреден, но това се крие, дълго време е смятано за глупост.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Свещеният граал

Как е изглеждал Исус

През 2001 г. Ричард Нийв, британски експерт по съдебна лицева реконструкция, използва съвременната наука, за да пресъздаде лицето на юдейски човек от първи век, какъвто е бил Исус. Използвайки череп, датиран от първи век, Нийв и неговият екип, с помощта на компютърни програми, глина и знанията си за исторически еврейски и близкоизточни характеристики, възстановяват лице, което хипотетично би могло да принадлежало на съсед на Исус – или дори на самия Исус.

Работата на Нийв се появява в документалната поредица на BBC Грехът на Бог, която описва живота на Исус, използвайки научни и исторически доказателства. Жан-Клод Брагард, продуцентът на сериала, споделя: „Използването на археологическа и анатомична наука, а не художествена интерпретация, прави това най-точното подобие, създавано някога. Това не е лицето на Исус, защото ние не работим с черепа на Исус, но това е отправната точка за разглеждане на това как би изглеждал Исус.“

Жител на Юдея от I век
Жител на Юдея от I век, реконструкция от Ричард Нийв
Снимка: BBC

Криминалистичната реконструкция не прилича на изобразявания в европейското изкуство Исус. A откъде идва образът на дългите, спускащи се кичури? Още в древността много художници в Европа изобразяват гръцките и римските богове с дълги коси и бради. Когато християнството става официалната религия на Рим, художниците вероятно са продължили тази традиция.

През 2018 г. Джоан Тейлър, професор по ранно християнство и юдаизъм в Кралския колеж в Лондон, публикува „ Как изглеждаше Исус?“ , историческо изследване на външния вид на Христос. Въз основа на текстови и археологически източници, Тейлър предполага, че Исус е бил висок не повече от 1.65 м – ръст, наблюдаван в мъжки скелети от същото време и място. Подобно на други в Юдея и Египет, където Исус е живял за кратко, историческият Исус вероятно е имал тъмна коса, кафява кожа и кафяви очи. (Това изображение съвпада със съдебната реконструкция на Нийв.)

Въз основа на всичко това нидерландския фотограф и художник Bas Uterwijk създава долното хипотетично изображение на Исус.

Исус на Bas Uterwijk
Исус на Bas Uterwijk

Евангелие от Филип

Открито е през 1945 в Египет. Тук изваждам трите кощунствени, немислими за християнската религия тези на евангелието. Ако вие не сте религиозни, няма да откриете нищо особено в тях, но за вярващите, те са ерес на ересите.

  1. Отрича непорочното зачатие.
  2. Твърди, че Мария Магдалена е спътница на Исус. Евангелието е на коптски. Използваната дума за спътница е koinōnos, но тя има много значения и едно от тях, което се среща на две места в Библията е съпруга. Евангелието на Филип използва сродни думи на koinōnos и коптски еквиваленти, за да се позовава и на буквалното сдвояване на мъж и жена в брак и сексуален контакт.
  3. Оспорва твърдението, че Исус е възкръснал от мъртвите.

И въпреки това (странно или не) апостол Филип не е анатемосан от съвременните Божи наместници, а иконите му могат да се видят в много наши църкви и манастири.

Апостол Филип
Апостол Филип