s01 E02 s01 E04

Училището – разрушител на мозъци

Знаете ли, че…

Училището разрушава мозъка на децата ви с един обикновено непредвиждан фактор и едно от решенията е да ги държите необразовани.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Училището – разрушител на мозъци

Сънят

Един от най-великите изобретатели – Томас Алва Едисън, на чието име има регистрирани 1093 патента (последният от които издаден след смъртта му) има доста странно отношение към съня: цени особено задремването и онова полубудно състояние, в което съзнанието му работи, но пренебрегва дълбокия сън. Самият той казва „Приятно ми е да работя около 18 часа на ден. Освен кратките дрямки, които вземам всеки ден, спя средно около четири до пет часа на нощ.“

Това е убийствено, би изкрещял Др. Мат Уокър – изследовател на съня, автор на бестселъра „Защо спим?“, фокусиращ вниманието на хората над важността на съня и катастрофалните последници от недоспиването, както за индивида, така и за обществото.

Томас Едисън умира на 84 години. Има такива хора, за които е изречена сентенцията „Изключенията потвърждават правилото“. Лекарят, който беше направил обстоен медицински преглед на рок иконата Ози Озбърн (след толкова наркотици, алкохол и безсънни нощи), беше възкликнал „Извинете, г-н Озбърн, вие защо сте още жив?“.

В никакъв случай не ви препоръчвам да експериментирате със себе си. Най-вероятно вие сте правилото, а животът е един и е твърде ценен, за да проверявате дали сте изключение. Напротив, съветвам ви да прочетете „Защо спим?“, която беше издадена и на български. Но преди това горещо ви насърчавам да отделите 20 минути за долната беседа на Др. Уокър, изнесена на TED конференцията през април, 2019. Убеден съм, че това ще промени начина ви на живот. Превел съм я на български за ваше улеснение.

Приятни минути!

Беседата

Сънят е вашата животоподдържаща система и най-доброто усилие на майката природа досега за безсмътие – казва ученият по съня Мат Уокър. В това дълбоко потапяне в науката за съня Уокър споделя невероятно хубавите неща, които стават, когато заспите, и тревожно лошите, случващи се, когато не спите, както за мозъка, така и за тялото ви. Научете повече за въздействието на съня върху вашето учене, памет, имунна система и дори вашия генетичен код, както и някои полезни съвети за затваряне на очите.