s02 E01 s02 E03

За някои аспекти на секса

Знаете ли, че…

В минутата, в която четете този текст, 83 300 души по света правят секс, но от тези 41 650 двойки ще се родят само 258 бебета.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Секс

Сексът не е само начин за продължаване на рода, чрез доставяне на върховно удоволствие. Той има много здравословни ползи. Може да ви помогне да се чувствате по-щастливи, да сте по-здрави и да живеете по-дълъг живот. Освен това може да предпази от болести и дори предотврати ненавременен летален край. Тук ще ви изброя пет причини, за които не остана място в този епизод на подкаста. Само заради тях си струва да правите повече секс.

Сексът намалява стреса

В едно проучване, публикувано в списание Biological Perspective , участниците са накарани да извършат някаква стресираща ги дейност. Например да се явят на изпит, да държат реч пред публика и др. подобни. Оказва се, че участниците, които имали вагинален полов акт преди стресиращата задача, били с по-ниски нива на стрес и по-ниско кръвно налягане. Както в сравнение с тези, които не правили секс, така и с онези, които мастурбирали или имали сексуален контакт, но без самия полов акт.

Недостатъчният секс води до… повече работа

Изследователи от университета в Гьотинген в Германия отчитат, че хората с по-нередовен сексуален живот са склонни да поемат повече работа. Защо? За да компенсират липсата на удовлетворение в спалнята. В проучване сред 32 000 души установяват, че 36% от мъжете и 35% от жените, правещи секс само веднъж седмично, се отдават на работата си. Това от своя страна води до повече стрес и респективно до още по-малко секс. Т. е. получава се порочен кръг.

Повече секс – по-здраво сърце

Звучи парадоксално, но резултатите от проучване, публикувано в Journal of Epidemiology and Community Health показват, че сексът може да намали риска на мъжа от фатален сърдечен удар. Изследователите установяват, че мъжете, които са имали полови актове два или повече пъти седмично, са по-малко склонни да умрат от сърдечен удар, отколкото мъжете, които са правили секс по-рядко. За сметка на това проучването не открива връзка между честотата на половите актове и вероятността от получаване на инсулт.

Сексът и самочувствието

Не е много далеч от ума, но все пак науката е доказала и това: Проучване, публикувано в Archives of Sexual Behavior , разглежда многото причини, поради които хората правят секс, и установява, че един от най-честите движещи фактори е повишаването на самочувствието. Тези хора съобщават, че сексът ги кара да се чувстват мощни и по-привлекателни. Освен това някои хора в проучването са имали по-алтруистични намерения и са искали партньорът им да се чувства добре.

Сексът като болкоуспокояващо

По време на възбуда и оргазъм хипоталамусът в мозъка освобождава хормона на доброто настроение окситоцин. Изследователи от университета Rutgers в Ню Джърси откриват, че този прилив на окситоцин може да помогне на жените да чувстват по-малко болка. Това се проявява особено силно по време на менструация. Проучване, публикувано в Bulletin of Experimental Biology and Medicine, установява, че окситоцинът при мъжете намалява наполовина усещането за болка.