s02 E03 s02 E05

За останалите аспекти на секса

Знаете ли, че…

Жената може да постигне оргазъм за около 4 минути чрез мастурбация, но ще й отнеме 10-20 минути, за да го постигне по време на полов акт.

Материалите по-долу допълват подкаст епизода
и разглеждани отделно са извадени от контекст.

Нежност

Говоренето с партньора за вашите харесвания и антипатии и вашите граници ви помага да изградите здравословна връзка и да имате задоволителен сексуален живот. Всеки е различен, така че без значение колко опитен е партньорът – той може да няма представа какво ви кара да се вълнувате. Трябва да споделяте какво харесвате, какво ви кара да се чувствате добре. И е хубаво да поддържате линиите на комуникация отворени, дори ако сте били заедно известно време. Защото това, от което се чувствате добре или това, което искате да правите, може да се промени с времето.

Говоренето за секс може да ви плаши или да ви кара да се чувствате неудобно, но може да бъде и причина за силна възбуда. Ето защо знаенето на повече факти за секса със сигурност ще ви е от полза, когато започнете деликатния разговор.

Женският глас е на-възбуждащата секс играчка

Проучване от 2014 г. на университета Олбрайт установи, че жените са в състояние съзнателно да манипулират гласовете си, за да звучат по-привлекателно. Уви, при мъжете не се получава. Какъв вид промяна на гласа прави една жена да звучи по-секси? Според изследователите – дълбок, дишащ глас. Мъжете са привлечени от този вид говор не защото предпочитат жени с по-нисък тембър. Просто, когато една жена понижи гласа си, те приемат това като сигнал, че тя се интересува от интимна близост.

По-силно обоняние – по-диви оргазми

Малко проучване, публикувано в Archives of Sexual Behavior , установява, че хората с по-проницателни носове имат и по-добри сексуални преживявания. Жените със силна чувствителност към миризми, съобщават, че се радват на повече оргазми от жените, чието обоняние не е толкова остро. Обонянието не е непременно свързано със сексуално желание или представяне в спалнята. Но има положителна връзка между засиленото обоняние и по-приятния секс, както и по-честите оргазми. Това предполага, че телесните миризми, като вагинални течности и пот, могат да подобрят сексуалното изживяване.

Тъгата след секс

Плакали ли сте някога след секс, дори наистина добър секс? Ако да, може да се успокоите, като чуете, че това всъщност е често срещано явление и дори има име за него: посткоитална дисфория. Характеризира се с интензивни чувства на тъга, гняв и дистрес след секс. Може да се случи дори след мастурбиране. Свързано е със скокове на определени хормони. Може да е свързано и със спомени от минали преживявания. 

Близо 10% от всички сънища включват секс

Сънищата за секс не са само територията на възбудените тийнейджъри. Всъщност почти един на всеки десет сънища съдържа сексуално съдържание и това важи както за мъжете, така и за жените, според проучване, публикувано от Американската академия по медицина на съня. Има обаче някои различия между половете: жените са по-склонни да мечтаят за секс с политици, знаменитости или техните бивши, докато мъжете са по-склонни да мечтаят за секс с множество партньори наведнъж. 

Чувството за хумор е най-секси атрибутът

Случва се. По време на секс може да паднете от леглото, да се оригнете, да загубите контакт, да издадете най-различни звуци. Дори да пръднете. Телата са странни! Така че не се вземайте твърде сериозно по време на акт. Въпреки че сексът трябва да е страстен, той трябва да е и забавен. Не се страхувайте да се усмихвате и дори да се смеете по време на секс, особено при случайни злополуки.